Carregant... (0%)

El director editorial de Digital-Text guanya el Premi Godó de Periodisme d’Investigació i Reporterisme

22 setembre 2011

Toni Pou, Director editorial de Digital-Textha rebut el Premi Godó de Periodisme d’Investigació i Reporterisme pel seu llibre On el dia dorm amb els ulls oberts, en el que narra la seva experiència com a periodista acompanyant una expedició científica a l’Àrtic canadenc per investigar sobre l’escalfament global del planeta. On el dia dorm amb els ulls oberts és una combinació d’investigació científica, llibre de viatges i història.

Pou ha recollit el premi reivindicant la ciència com una cosa “consubstancial” en l’ésser humà, ja que “voler saber per què passen les coses que passen al nostre voltant és inherent a la naturalesa humana. I la ciència consisteix en gran mesura a satisfer justament aquesta curiositat”.

Citant a Nabokov per defensar que la ciència pot estimular per igual la intel·ligència i l’emoció, Pou ha afirmat que “el fet que a partir d’un mateix principi fonamental es puguin comprendre i explicar fenòmens que aparentment no tenen res a veure pot produir un plaer estètic profund, que és diferent, però no per això menys intens, que el que poden produir la música, el cinema o la literatura”.

El jurat, presidit per Alfredo Abián, vicedirector de La Vanguardia, i integrat per Josep Maria Castellet, Màrius Carol, Xavier Folch, Salvador Giner, Llàtzer Moix i Sergio Vila-Sanjuán ha qualificat el llibre de Pou com “un magnífic exemple de periodisme científic que combina elements històrics amb altres de màxima actualitat, i que aconsegueix els objectius de divulgació sense renunciar a la qualitat literària ni als referents culturals”.

L’acte d’entrega de premis s’ha celebrat al monestir de Pedralbes, i ha comptat amb la presència de representants del món econòmic, polític, social i cultural.

Pou va ser l’únic periodista espanyol seleccionat per la Federació Mundial de Periodistes Científics per embarcar-se de juny a juliol de 2008 a bord del vaixell trencaglaç Amundsen i cobrir, juntament amb 14 professionals més de tot el món, la investigació científica.

L’embrió d’On el dia dorm amb els ulls oberts és el bloc que Pou va escriure durant tot el temps que va durar l’expedició amb la intenció de “compartir tot el que vegi a la terra de les ombres llargues o, com deia l’explorador escocès William S. Bruce, allà on el dia dorm amb ulls oberts”.

Toni Pou és llicenciat en física i ha col·laborat en nombroses publicacions com a periodista científic. Des de principis de 2008 treballa a Digital-Text com a coordinador editorial, i des de 2009 n’és el Director editorial, des d’on, entre altres  funcions, segueix treballant per fer pedagogia de la ciència.

On el dia dorm amb els ulls oberts es publicarà el 20 d’octubre a l’editorial Empúries.