Carregant... (0%)

The Flipped Classroom el llibre per donar la volta a les teves classes

30 setembre 2015

A l’hora de dissenyar materials, sempre ens hem inspirat en els investigadors universitaris que lideren la innovació educativa i hem seguit molt de prop la feina de molts professors que estan aplicant aquesta innovació a les seves aules. Aquestes dues fonts d’inspiració ens han ajudat a traçar una línia editorial que ens permetés aportar alguna cosa al professorat des de l’àmbit de la creació de materials didàctics.

Com a creadors de continguts educatius sempre hem cregut que la responsabilitat d’oferir materials de qualitat va més enllà del rigor acadèmic o dels atractius recursos multimèdia. Sabem que el nostre compromís amb la comunitat educativa passa per incidir en la millora del dia a dia del professorat i, sobretot, en l’aprenentatge i la motivació dels alumnes. El continu intercanvi d’idees i experiències amb les persones que estan marcant el camí de l’educació del segle XXI ens va animar a compartir amb el professorat tot el que havíem après sobre metodologies innovadores. Així és com va néixer #InnovaciónEdu, un projecte que ha publicat títols sobre temes molt diversos relacionats amb les últimes tendències en educació (metodologies inductives, mobile learning…).

Avui us volem parlar d’un dels títols que ha tingut més repercussió entre el professorat: The Flipped Classroom. Cómo convertir la escuela en un espacio de aprendizaje. Aquest treball neix de la col·laboració de Raúl Santiago, Javier Tourón i Alicia Díez, la llarga experiència dels quals els ha permès elaborar un manual rigorós i de fàcil lectura. Els autors afirmen que l’escola s’obre a una nova era en la qual el llibre de text no és suficient per mitjançar la relació entre els ensenyants i l’alumnat. Només si s’ofereix un focus més ampli, cada alumne i alumna podrà accedir a la gran diversitat de continguts relacionats amb les assignatures que cursen i assolir un enriquiment adequat al seu talent i als seus interessos particulars.

The Flipped Classroom, a través d’un repertori metodològic que presenta nombrosos exemples pràctics, ens ofereix idees molt valuoses per salvar els inevitables esculls que neixen de la inèrcia del model de transmissió tradicional. Així, els seus autors ens conviden a abordar amb confiança i esperit aventurer el repte d’aplicar les metodologies basades en l’aprenentatge invers, manejar les eines per invertir la classe, i desenvolupar les habilitats necessàries per a la creació de continguts basats en el model flipped. A més, ens ofereixen un ampli repertori d’experiències didàctiques de l’aula que ens permeten conèixer com apliquen aquest model alguns professors. Tots aquests elements fan que aquest llibre resulti especialment útil per a aquells que, decidits a invertir les seves classes, busquen inspiració i idees ben fonamentades.

L’èxit de vendes tant a l’iBook Store d’Apple com a Amazon, així com al Google Play Store confirma l’interès de molts professors per aplicar aquest tipus d’innovació a les seves classes. Més enllà d’aquest èxit, ens fan especial il·lusió els nombrosos comentaris positius que ens han deixat els lectors a les plataformes esmentades. No cal dir que res ens anima tant a l’hora de seguir treballant com el fet de rebre valoracions tan positives com les que citem a continuació:

«Tot un descobriment. Amè, amb exemples, amb valoracions de les metodologies tradicionals, amb enllaços… De lectura obligada per a docents, almenys, per generar inquietuds respecte de les metodologies.»

«Val el que costa. Fa temps que dono voltes a la metodologia flipped. Vaig visitar el web dels autors, vaig llegir algunes coses soltes en blogs… però era molt escèptic pel que fa a la possibilitat de provar-lo. […] Em vaig descarregar la mostra gratuïta. Al cap de no-res el vaig comprar. L’he llegit en tres dies. Crec que els alumnes es mereixen que provem el FC.»

«Molt bon llibre. 100% recomanable. És molt clar i molt senzill. Els conceptes s’entenen perfectament i et pot ajudar a implementar aquesta metodologia a les teves classes.»

«Molt recomanable. No es pot demanar res més. Clar, complet, pràctic i inspirador. La quantitat de materials i recursos seleccionats del llibre és impressionant.»

«Magnífic. Ideal per introduir-se en aquesta nova metodologia.»

«Five stars. Molt bo… em serà molt útil.»

«El millor treball que he llegit en castellà sobre l’aula inversa.»

Només ens queda recordar-te que si et ve de gust llegir el primer capítol, te’l pots descarregar gratuïtament aquí. Esperem que gaudeixis de la lectura.