Carregant... (0%)

Minecraft entra a l’aula

07 octubre 2015

Què és Minecraft?

Minecraft és un joc de construcció que permet crear tot tipus d’edificis utilitzant blocs en un entorn en 3D. Un món en què els jugadors es desplacen lliurement per diferents escenaris entre els quals hi trobem deserts, sabanes, muntanyes, selves, oceans i costes. Els desenvolupadors del joc resumeixen, d’aquesta manera, les infinites possibilitats de Minecraft: «Si ho pots imaginar, ho pots crear».

Després d’anys arrasant en els PC i consoles de jugadors de tot el món, la creació de la versió per a dispositius mòbils va suposar el salt definitiu per a Minecraft, fins al punt que, a dia d’avui, és l’aplicació mòbil de pagament número 1 a l’Apple Store.

El potencial de Minecraft a l’aula

Minecraft s’ha convertit en un fenomen mundial amb més de 100 milions d’usuaris registrats. El seu èxit ha traspassat les fronteres del món gamer i se n’ha creat una edició exclusiva per a l’educació: MinecraftEdu.

Aquesta versió del joc per a educadors, utilitzada per més de 5.000 professors en centres educatius de tot el món, està dissenyada perquè els docents puguin aprofitar tot el potencial de Minecraft com a recurs educatiu. Segons Santeri Koivistou, un dels desenvolupadors del projecte, «es tracta de modificar el joc per fer-lo més accessible i útil als professors i formar els docents que no estiguin acostumats a utilitzar els videojocs com una eina d’ensenyament».

Aquest ús de la ludificació a l’aula és un reflex del que succeeix més enllà de les quatre parets de l’escola. En paraules de l’equip de MinecraftEdu: «Més del 50% de les persones juguen a videojocs. Així que té molt de sentit que estiguin presents a l’escola per reflectir el món en què vivim».

Microsoft, el gegant del programari que va comprar el joc a Mojang (l’empresa sueca que el va desenvolupar), està molt atenta al fenomen Minecraft a les escoles i també ha posat en marxa un web per crear una comunitat d’educadors que intercanviïn plans de lliçons i altres consells basats en l’experiència de Minecraft. En aquest vídeo pots veure Anthony Salcito, vicepresident mundial d’educació de Microsoft, explicant com les escoles estan incorporant Minecraft a les seves classes.

El més sorprenent és que els usos de Minecraft a l’aula semblen gairebé il·limitats, ja que podem utilitzar-lo per treballar conceptes propis de l’assignatura de Matemàtiques (estadística, proporcionalitat), Física (inèrcia, magnituds), Química (propietats i transformacions de les substàncies) o Ciències naturals (botànica, zoologia, etc.). També trobarem aplicacions en l’àmbit de les Ciències socials, ja que permet elaborar representacions de les diferents èpoques històriques, familiaritzar-se amb les eines pròpies de cada cultura o conèixer el valor de les diferents matèries primeres.

Exemples d’usos educatius de Minecraft

Centres educatius de tot el món estan utilitzant Minecraft a les seves aules i estan aconseguint grans resultats. Te n’expliquem alguns casos d’èxit:

– A l’escola sueca Viktor Rydberg Minecraft és una assignatura obligatòria en què els alumnes aprenen a dissenyar espais urbans, plantejar-se problemes mediambientals o complir objectius i metes comuns. Aquesta experiència forma part d’un projecte nacional en què els alumnes de tots els centres educatius suecs presenten les seves propostes per millorar la societat del futur.

– Joel Levin és un professor estatunidenc de Geografia i Història que va descobrir un verdader filó quan va començar a utilitzar Minecraft a les seves classes. Tot va sorgir quan va proposar als seus alumnes un treball en el qual havien d’explicar les característiques i l’organització d’una ciutat medieval i un d’ells li va entregar això en lloc del tradicional treball escrit. Levin va obtenir tan bons resultats utilitzant Minecraft amb els seus alumnes que es va convertir en un entusiasta dels usos didàctics del videojoc i va decidir crear juntament amb altres docents MinecraftEdu.

– A Espanya, també hi trobem excel·lents exemples d’ús de Minecraft a l’aula. Ja fa uns quants cursos que al Colegio la Alameda de Osuna de Madrid els alumnes de 6è de Primària treballen amb el famós videojoc de construccions a les seves classes. L’objectiu dels alumnes és dissenyar, per parelles, la casa dels seus somnis. Una de les idees més interessants del plantejament del projecte és que cada parella està formada per un alumne que ja coneix Minecraft i que exerceix de mentor d’un altre que no coneix la mecànica del joc. La professora Lara Romero ens mostra el desenvolupament del projecte i els seus al·lucinants resultats al seu blog.

Si vols saber-ne més:

Presentació de Prezi molt completa sobre Minecraft

Wiki de Minecraft

Wiki Minecraft en l’educació

Canal oficial a Youtube

Anàlisi dels usos educatius de Minecraft

Experiències d’usos educatius de Minecraft d’un gamer i educador