Carregant... (0%)

Per què hem de treballar per projectes?

03 juny 2016

En paral·lel a l’opció més tradicional que tracta els continguts a partir de l’estudi de la teoria i d’aplicar-la en forma d’exercicis, ja fa temps que es comencen a aplicar, també en l’ensenyament secundari, enfocaments didàctics que posen la pràctica al servei de la teoria. Un d’aquests enfocaments és el PBL (Project Based Learnig) o aprenentatge per projectes, els principals beneficis del qual podem resumir a continuació:

  • Reelabora constantment el coneixement. Aquesta manera de viure l’aprenentatge funciona com un mirall perquè els nostres alumnes s’enfrontin amb èxit a un món en canvi constant.
  • Construeix l’aprenentatge contextualitzat. Aprendre de la realitat presideix el nostre concepte de treball per projectes. L’aprenentatge està a disposició de la vida; el projecte apropa els continguts a través d’una activitat competencial.
  • Treballa a fons la diversitat de l’aula. Cada projecte permet organitzar els alumnes de moltes maneres: hi ha tantes possibilitats de combinació que el ventall de possibilitats arriba a ser molt enriquidor. S’elabora el coneixement basat en un punt de partida individual, cadascú el propi.
  • Aprofundeix en el treball col·laboratiu. Valora el treball en equip i aprofita les aportacions de cada persona per crear el coneixement individual; la suma d’individualitats, en aquest cas ens dóna un resultat exponencial.
  • Avalua el procés d’aprenentatge acadèmic i competencial, tant l’autonomia del treball individual com la cooperació del treball en equip.

El treball per projectes promou l’adquisició de coneixements conceptuals i procedimentals, per a la qual cosa els alumnes necessiten habilitats i valors que els desenvolupin la plenitud personal.

InfografiesCAT05