Carregant... (0%)

Quan vaig trobar un tresor

21 octubre 2016

No parlarem d’or, joies i brillants, perles i safirs, no, sinó d’un tresor d’un altre tipus. Un tresor amb un nom que fa referència al joc xinès format per set peces poligonals, amb les quals hem de formar figures sense sobreposar-les: el tangram.

Perquè el tangram no només és això, un joc xinès per peces, és també un projecte pedagògic de continguts digitals imprescindible per a les aules de Secundària.

I, per què és un tresor? Perquè amb Tangram els docent per fi tenen a la seva disposició un projecte curricular seriós, innovador i diferent, per treballar les TIC al seu centre i amb els seus alumnes. Recordo el meu temps com a professor de Geografia i Història en un centre concertat, amb uns llibres de paper impecables –que eren un veritable totxo– amb continguts avorrits que no oferien cap motivació als alumnes.

Però, què és això que ofereix Tangram que motiva tant als docents, els provoca interès i fa recuperar la il·lusió per ensenyar? Es tracta d’un projecte absolutament competencial, en què es contemplen les intel·ligències múltiples i la taxonomia de Bloom, amb itineraris metodològics per a tots els docents, els que van més a poc a poc amb una mètode més pautat o fins i tot pels que innoven a l’aula.

A més, Tangram ens permet tenir els continguts descarregats als nostres dispositius en HTML, i que els alumnes puguin estudiar a qualsevol lloc, i hop! que ho puguin visualitzar còmodament i de manera adaptada al seu telèfon mòbil. Ja no hi ha excuses per no treballar fora del centre. Els hem enxampat!

Sona bé. Hi ha alguna cosa més? Sí, n’hi ha més. A més, els docents podem personalitzar els continguts amb diversos itineraris, flexibles i adaptats a les necessitats del nostre alumnat. I podem avaluar per rúbriques… un ampli ventall de possibles metodologies i eines que enriqueixen el nostre treball com a docents.

I, el que agrada més és que amb Tangram per fi podem personalitzar els continguts del llibre de text. Els docents ja podem modificar els textosesborrar-los, afegir-n’hi i manipular-los segons ens convingui: vídeos, fotografies, il·lustracions, enllaços externs amb Apps, enllaços, etc. Se’ns obre un nou món on ja podem incorporar aquests continguts propis on abans no ho podíem tenir.

Si a això hi afegim que podem canviar l’ordre d’unitats i temes i ocultar continguts totalment o parcial perquè els nostres alumnes només vegin el que nosaltres volem en el moment indicat, podem dir que amb Tangram ho tenim tot perquè la nostra classe sigui divertida, diferent i motivadora.

Pots aconseguir tot això amb altres eines més tradicionals com un llibre imprès?

Raül Gonzàlez – Assessor de Digital-Text, zona de Llevant